15. jan, 2018

Niet alleen dames in bontjassen zijn eng...

Afgelopen week werd ik meerdere malen geconfronteerd met enge mensen. Dit begon al dinsdag op het vliegveld. Het was nog vroeg en de incheckbalie was gesloten. Keurig stond iedereen op een afstand achter een streep te wachten. Tot het moment dat de dames achter de balie plaatsnamen. Toen stoof de generatie Benidorm bastards massaal naar voren. En zo gebeurde het dat het type oud-schooljuf parmantig vooraan stond. Alleen manlief manoeuvreerde zich nog onhandig met trolley een weg door de menigte. Hij vergat alleen dat mijn voet daar ook stond en hij daar niet zachthandig overheen dreigde te walsen. Ik liet hem weten dat het vliegtuig echt wel wacht waarop hij hopeloos antwoordde ‘ja, maar mijn vrouw staat daar’. Ik zweeg, kijk naar zijn druk gebarende echtgenote en dacht ‘mensen zijn soms best eng’.

Dat bleek wederom een paar uur later in het verpleeghuis van mijn oom. Zijn bewonerspas was gescheurd en moest vervangen worden. De dame in kwestie was er een van het 'ik ben wel oud maar zo zie ik er niet uit want ik kleed me hip'. Ze vergeet alleen dat haar chagrijnige gezicht alles teniet doet. Over haar humeur en onklantvriendelijkheid nog maar te zwijgen. Een nieuwe pas, dat kon wel twee weken duren wist ze mij te vertellen. Met mijn allerliefste stemmetje attendeerde ik haar op het feit dat zij wel heel onaangenaam op mij reageerde, waarop zij nog onaardiger liet weten dat ze zo haar problemen had. Ik zweeg en dacht ‘mensen zijn soms echt eng’ . Ik wenste haar alle succes van de wereld toe. Nadat ik niet had kunnen laten te zeggen dat we allemaal op zijn tijd zo onze dingetjes hebben. Gelukkig bleek de dame van de klantenservice uit ander hout gesneden en binnen 10 minuten hadden wij een nieuw pasje.

Het laatste bewijs van enge mensen ervoer ik toen ik aan het eind van die dag naar huis reed en in een complete verkeersinfarct terecht kwam. Over een stuk waar ik normaal 30 minuten doe, deed ik nu 2,5 uur. Het viel me op dat mensen in een auto pas echt eng doen. Snel ervoor schieten en geen voorrang geven of het de normaalste zaak van de wereld is. En bijna werd ik ook heel eng… toen ik rechts werd ingehaald door een Mercedes station. Mijnheer stond op de baan naar rechts en zette op het laatste moment zijn auto voor de mijne. Waarop ik driftig toeterde en meerdere malen met mijn lichten seinde. Ik had daar namelijk ook alle reden voor… want mijn blaas stond op springen en hoewel ik slechts een kilometer van mijn huis vandaan was, zag het ernaar uit dat ik daar nog wel even over ging doen. En ja, dan doe je voor je het weet of wil hele rare enge dingen. Gelukkig beperkte het bij mij tot denken en wensen. Ik wenste dat ik deze omhooggevallen zakenman in zijn te grote auto van de zaak eens flink voor zijn harses kon rammen. Wie dacht hij wel niet wie hij was... 

Eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat dit de korte, gecensureerde variant isv want wat ik werkelijk dacht gaat veel verder dan het woordje ‘eng’!