14. jun, 2015

Bedankt 'nieuwe collega's'...

Eerder heb ik het al bekend ‘gedeelde smart is halve smart’. Een waarheid als een koe. Heb afgelopen vrijdag de UWV cursus Succesvol naar Werk afgerond. Een verplicht nummer voor een ieder die drie maanden officieel zonder werk zit en de vijftig  is gepasseerd. Van mijn vooroordeel dat ik met een groep kansloze, uitgerangeerde, negatieve 50plussers zou zitten, ben ik ondertussen allang teruggekomen. Okay, de kansen voor de een of de ander schat ik groter in. Maar van mijn 10 ‘collega’s’ hebben er inmiddels twee een baan. In branches zoals schuldsanering en psychische hulp aan gedetineerden. Niet heel erg voor de hand liggend maar toch. Nog een ander gaat voor een half jaar aan de slag in de zorg en weer een ander gaat deelnemen aan een secretaressepool. Ik zie dit niet als een verdienste van de cursus maar het geeft wel aan dat er licht schijnt aan het eind van de tunnel.

Op zich heb ik van de workshop inhoudelijk niet heel veel opgestoken. Gelukkig geldt dat niet voor iedereen. Want sommigen van ons zaten al meer dan 30 jaar bij een werkgever en hadden nooit meer gesolliciteerd. De onderwerpen varieerden van het ontdekken van je competenties, openen van een linkedin account tot communicatiestijlen en oefenen met sollicitatiegesprek en elevator pitch. Zaken die zoals bleek, ik gelukkig goed op orde heb. Nee, waar ik het meest van heb opgestoken zijn de verhalen achter mijn andere collega’s. Mensen zoals jij en ik. Mensen die ook gewoon de pineut zijn geworden van een reorganisatie of van een cowboybeleid. De meesten van ons geloven zeker dat er nog nieuwe kansen voor hen in het verschiet liggen. Dat dit gewoon een fase in je leven is om na te denken over wat je nu echt wilt en vooral waar je goed in bent.

Kortom, een ontdekkingsreis naar jezelf. De weken zijn achteraf voorbij geloven. We hebben plezier gehad en we hebben bij elkaar uit kunnen huilen. Ik zal ze nog missen mijn ‘nieuwe gecertificeerd werkloze collega’s’. Het ga jullie goed en ik zeg ‘cheers ‘op een zonnige toekomst voor ons allen…