22. nov, 2014

Te mooie muziek...

Music is not my first love… maar muziek speelt zeker een grote rol in mijn leven. Ik ben niet een lopende muziekencyclopedie maar ik heb wel mijn favorieten. Vaak zijn het vrouwen die me het meest weten te raken… Barbra Streisand spant hierbij de kroon. Muziek brengt je in een stemming, muziek roept herinneringen bij je op. Muziek kan je vrolijk maken en geeft energie. Muziek van Andre Hazes tot Armin van Buuren aan toe. Lekker keihard uit de speakers in de auto. Thuis luister ik liever naar wat rustigere muziek en vullen op zijn tijd de klanken van ClassicFM mijn huiskamer. Afgewisseld met CDs die op mijn iPod staan. Dan geniet ik onder het poetsen van Duffy, Amy Winehouse, Anouk… Muziek die gewoon lekker in het gehoor ligt maar geen specifieke herinneringen oproept. Gewoon easy music. Dieper gaat de muziek die je herinneren aan momenten van overleven. Met stip bovenaan is dat voor mij ‘I will survive’ van Gloria Gaynor met als een goede tweede ‘The winner takes it all’ van ABBA. Deze muziek geeft me kracht maar brengt me niet in een sentimentele mood. Nee, deze muziek maakt me sterk.

Anders is dat met te mooie muziek. Die muziek is simpelweg te mooi om aan te horen. Die muziek kun je gewoon niet verdragen en doet pijn. Die muziek dringt diep tot je door. Die komt bij het stukje van jezelf waar jezelf al niet makkelijk komt. Laat staan dat je het ooit aan iemand anders laat zien. Muziek die je echt raakt. 'Green sleeves' van Mantovani komt aardig in de buurt. Roept herinneringen op en brengt me terug naar enkele decennia geleden. Maandagavond, in bed nog even luisteren naar Candlelight. Totdat ik opschrik omdat de zoetgevooisde stem van Jan van Veen een gedicht speciaal voor mij voorleest van een aanbidder. Those were the days...

De ultieme muziek die echt te mooi is om naar te luisteren is voor mij de filmmuziek van 'Liefde in Tijden van Cholera'. Een melodie die de film ver overstijgt. Muziek die alle emoties die je in je hebt samenbrengt… Muziek die met recht de gevoeligde snaar raakt... Terwijl ik dit tik klinken de eerste akkoorden van Vangelis, 'Conquest of Paradise'... en wat blijkt, er is meer te mooie, prachtige muziek!