17. sep, 2014

In good times and in bad times...

De zwart wit foto in het album voor me toont een mooi stel. Zij, een prachtige dame van 25 jaar jong. Hij, keurig rechtop naast haar, 7 jaar ouder met een mager gezicht. Samen, ogen ze blij en gelukkig. Een paar jaar daarvoor kwamen ze elkaar tegen. Toen ze ieder stonden de schuilen voor de regen bij bakker Dedert. Hij vroeg haar mee uit. En er zouden nog vele afspraakjes volgen én er werd nog veel uitgegaan. Samen genoten ze van de jaren van verliefd, verloofd en op 17 september 1959 werd er getrouwd.

17 september de trouwdag van mijn ouders.

Vandaag staan we stil bij deze dag. Ik vind haar nog steeds de mooiste vrouw die ik ken. Mijn sterke moeder die de zorg voor mijn vader heel serieus neemt. Tot 2 jaar geleden was ook hij heel vitaal. Helaas, laat zijn gezondheid tegenwoordig een beetje te wensen over maar samen slaan ze zich er goed doorheen. Wat zou toch het geheim zijn van een lang huwelijk? 

55 jaar delen van lief en leed. Jaren van geven en nemen, in voor- en tegenspoed. Vele woorden zijn er vast gesproken maar nog meer is er gezwegen. Zou dat het geheim zijn van een lang huwelijk? Ik heb geen idee. Ik weet dat ik ze dit om meerdere redenen niet na zal doen. En dat is misschien best jammer. Waarschijnlijk heb ik vroeger, net als vele kleine meisjes, ook gedroomd van de grote dag. Als kind zong ik niet voor niets de hit van het kindersterretje Heintje luidkeels mee als hij zong ‘eens ben ik meer dan jouw vriendinnetje’. 

Eigenlijk doet het er allemaal niet zo veel toe wat het recept is voor een lang en gelukkig leven samen. 

Het gevoel en de wetenschap van 'samen' dat doet er toe. Delen van lief en leed. Geven en nemen. In voorspoed maar vooral ook in tegenspoed. De juiste woorden uitspreken. Misschien wat vaker zwijgen. Dat zou best wel eens het geheim kunnen zijn van samen. Want samen dat is wat ik tenslotte wil. Samen oud worden, samen genieten, samen dromen.  En hopelijk zijn mijn ouders daar samen nog lang getuigen van… En daar heffen we vandaag het glas op!